Kurumsal kimlik, bir markanın, belirlediği tavırda dışa açılan yüzüdür. Bir şirketi, kurum içinde ve dışında, temsil eden tüm materyallerin tanımlanması ile oluşur. Bir firmanın, iç ve dış yazışmalarda kullandığı tüm evrakların düzenlendiği, kurumsal bir arşivdir.
Marka kimliği, üzerinde logonun olduğu tüm evrakları kapsar. Örneğin, dosya, antetli kağıt, zarf ve kartvizit gibi. Kurumsal görsel kimlik, bir işletme ile ilgili tüm materyalleri tanımlar. Belirlenen teknik kurallar çerçevesinde tasarlanır ve üretilir.
Bir markanın itibarını oluşturan en önemli unsurlardan biri, görsel istikrardır. Üzerinde amblemin bulunduğu, şirkete ait her materyal, bu süreçte özenle ele alınmalıdır. Markayı temsil eden, tüm basılı ve dijital evraklar, görsel bütünlük çerçevesinde üretilmelidir.
Markaya ait tüm basılı evraklar veya dijital dokümanlar, belirlenen teknik kurallar çerçevesinde oluşturulmalıdır. Örneğin, ebat, renk, tipografi ve benzeri hususlar, kurumsal kimlik kılavuzunda belirtilen kurallara göre uygulanmalıdır.
Kurumsal kimlik, üniformadan flamaya, tabeladan web sitesindeki banner'a kadar, markanın temsil edildiği her alandaki uygulamaları kapsamaktadır. Tüm bu unsurları disipline eden, kullanımına yönelik ayrıntıları barındıran bir rehberdir.
Referanslar:
Bu yazının oluşturulmasında kullanılan kaynaklar.
• Kurum Kimliği. Prof. Dr. Ayla Okay. MediaCat Yayınları, Ankara, 2000.
• Kurumsal Kimlik ve İmaj. Marka Yönetim Danışmanı Mehmet Ak. Halkla İlişkiler ve Grafik Sanatlar Dizisi, İstanbul, 1997.
• Kurumsal Kimlik İnşaasını Belirleyen Faktörler: Bir Literatür Taraması. Doç. Dr. Zeliha Hepkon. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi.