Reklamcılık hakkında okunması gereken 7 kitap, bu yazıda ele alınmıştır. Bu inceleme yazısı, reklamcılık ile ilgili kitapları içermektedir. Pazarlama alanında önemli çalışmalara imza atan iletişim profesyonellerinin eserlerine bir göz atmalısınız. Reklam sektörünün gelişiminde büyük payı olan kişilerin, hazine değerindeki tecrübelerinden faydalanmanızı sağlayacaktır.
Uzun yıllardır, dünyada ve Türkiye’de, metin yazarlarının ve sanat yönetmenlerinin ilham kaynağı olan “Satan Reklam Yaratmak”, başucu eseri olmaya devam ediyor. Bu kitap, reklam öğrencilerinin ve pazarlama sektöründeki her alandan yaratıcıya da hitap eden, güvenilir bilgi kaynaklarından biridir. Dijital dünyaya uygun yeni bölümler ve güncellemeler dahil edilmiştir.
Bu kitapta, sosyal medyayı ve son on yıldır filizlenen yeni platformları, etkin bir şekilde kullanmak için öneriler bulunmaktadır. Reklamın bugününe ve geleceğine dair parlak öngörülere de yer verilmiştir. “Satan Reklam Yaratmak” adlı bu kitap, dopdolu içeriğiyle yaratıcılığınızı açığa çıkarmanızı sağlayabilir. Kaleminizin keskinleşmesine, ufkunuzu genişletmeye ve elbette satan reklamlar yaratmanıza yardımcı olacaktır.
Yazarlar: Luke Sullivan ve Sam Bennett. Media Cat Kitapları, 2013. İstanbul. ISBN: 978-605-4584-52-9. Türkçe (Orijinal Dili: İngilizce), 576 sayfa. Çeviri: Nadir Özata, Editör: Yavuz Türk ve Zeynep Hale Akman, Kapak Tasarım: Barış Atiker.
Türkçe dilinde reklamcılığa ilişkin yazılmış en kapsamlı kitaplardan biri. Kitap, reklamcılığı ilk olarak kavramsal olarak inceliyor. Reklamın tüm unsurlarını, ideal biçimleriyle ve örneklerle okuyucuya anlatmayı amaçlıyor. Reklamın Dili’nde yazar, reklamı reklam yapan görsel ve sözel metinler, grafik tasarım, başlık, slogan ve gövde metin gibi unsurları ele alıyor. Reklam dilinin sosyo psikolojik boyutunu ifade eden mizah, star stratejisi, korku, cinsellik gibi duygusal mesaj biçimlerinin kullanımını, örneklerle açıklıyor. Reklamlarda kullanılan cümle yapıları, kelime türlerinin kullanım ağırlıkları, reklamcıların iletileri farklı amaçlara göre nasıl yapılandırdıkları gösteriliyor.
Kitapta ayrıca, reklamda etkileme, okunabilme, tanınma ve anımsanabilme gibi hedeflerden bahsedilmektedir. Reklamda kullanılan dil hakkında bilgiler, orijinal bir araştırmayla okuyucuya sunuluyor. Reklamın Dili, Türkçe reklam dilinin temel repertuarını orijinal bir araştırmayla ortaya koyarken, göstergebilimsel bakış açısını da anlatıyor. Özgün içeriği ve konuya yaklaşımı açısından, Türkçe reklam yazınına önemli bir katkıda bulunuyor.
Yazar, kariyerinde reklam yazarlığı, yaratıcı yönetmenlik, marka uzmanlığı ve öğretim üyeliği gibi beceriler barındırmakta. Reklamcılığın neredeyse tüm taraflarında bulunmuş olan Uğur Batı, bu kitabında reklam yazarlarına ve tasarımcılara hitap ediyor. Ayrıca, reklam yaratıcılarına, marka uzmanlarına ve diğer tüm reklam profesyonellerinin yanı sıra iletişim öğrencilerine de sesleniyor.
Yazar: Uğur Batı. Alfa Yayınları, 2010, İstanbul. ISBN: 978-605-106-242-6. Türkçe, 340 sayfa. Editör: Suat Koyuncu, Kapak Tasarım: Gökhan Burhan, İllüstrasyon: Dünya Atay.
Reklam bir yere ışık tutarken, diğer tarafı karartır mı? Bu sorunun yanıtı, başlıktaki ‘görme’ sözcüğünün, iki ayrı anlamında yer almaktadır. Biri, emir kipinin olumsuz şeklinde, diğeri görmek eyleminde. Işık tutmanın, aynı zamanda ışığa bakanı körleştirebileceği veya ışığa bakanı bizzat karartabileceği öngörüsü, birinci okumanın temelini oluşturur. Reklam bir yandan gizler, bir yandan da ifşa eder. Kapısı görsele açılan her iletişim imkânı gibi.
Yazar: Prof. Dr. Mete Çamdereli. Avrupa Yakası Yayıncılık, 2013, İstanbul. ISBN: 978-9944-979-75-7. Türkçe, 519 sayfa. Editör: Zeynep Akıncı, Kapak Tasarım: Yunus Karaaslan.
Kitapta, her ne kadar süreç aktörlerin üzerinden kurgulanmış olsa da, reklam sektörünün gündeminden seçilmiş çeşitli başlıklara yer verilmektedir. Bunlardan bir tanesi; “reklam sanat mıdır, ticari bir faaliyet midir?”. Mısırlıoğlu’nun tanımıyla; “Sanatla dirsek temasının ötesinde ciddi teması olan bir iş yapma biçimidir.” Reklam, problem çözme, bilgi verme, benzeri kaygılarla reklamverenin bir problemini çözmek üzere yapılır. Bundan dolayı, reklamın bir sanat faaliyeti olarak görülmeyeceği, kitapta net olarak ifade edilmektedir.
Yazar: Gresi Sanje Dahan. Beta Yayınları, 2011, İstanbul. ISBN: 978-605-377-470-9. Türkçe, 105 sayfa.
David Ogilvy, dünyanın en ünlü reklamcılarından biridir. Geçmişinde, İskoç kökenler, yarım bırakılmış Oxford eğitimi bulunmakta. Paris’te şef olarak geçirilen yıllar ve sonrasında kapı kapı dolaşıp ocak satma macerası var. Ogilvy ayrıca, Washington’da gizlice İngiliz ajanı olarak çalıştı. Bir dönem Pennsylvania’daki Amiş kasabasında çiftçi olarak yaşadı. Madison Bulvarı’na bu tuhaf geçmişi ile donanmış şekilde gelişinden sonraki birkaç yıl içinde, tarihteki en etkili reklam kampanyalarından bazılarını yarattı.
Nev-i şahsına münhasır, etkileyici karakteri ve alıntılanmaya değer sözleriyle tanınan Ogilvy, güçlü bir kişilik ve içgüdüleri kuvvetli bir liderdi. Ajansında benzersiz bir kurumsal kültür oluşturdu. Sektöre ince zevk, kalite ve profesyonellik getirdi. Marka imajı kavramını, araştırmaya dayalı reklamcılığı ve doğrudan pazarlama disiplinini şiddetle savundu. Ogilvy & Mather’ı dünya çapında bir kurum haline getirdi. Tüketiciye saygı gösterilmesini teşvik etti. Yaratıcı zekası ile reklamın görevinin eğlendirmek değil, ürün sattırmak olduğunu söyleyen cazip mesajıyla, yeni müşteriler kazandı.
Kendi çapında bir ilk olan bu biyografide, Kenneth Roman, Ogilvy’nin sıra dışı hayat öyküsünü kaleme alıyor. Reklam devinin yanında çalışmış olmaktan ileri gelen tecrübesi ve yaptığı yüzlerce röportaj, bu kitapta kendini hissettiriyor. Yazar, geniş çaplı araştırmadan derlediği yeni bilgilere dayanarak, kapsamlı bir kariyer öyküsü anlatıyor. Kenneth Roman, Ogilvy’nin efsanevi mesleki girişimlerinden temel dersler çıkarıyor. Bu derslerin modern reklamcılık dünyası profesyonelleri için geçerliliğini gözler önüne seriyor.
Yazar: Kenneth Roman. Media Cat Kitapları, 2010, İstanbul. ISBN: 978-605-5755-62-1. Türkçe (Orijinal Dili: İngilizce), 370 sayfa. Çeviri: Şeyda Odabaş, Editör: Yankı Enki, Kapak Tasarım: Ahmet Kılıç.
Don Draper ahlak felsefesine göre ‘iyi’ bir insan mı? Reklamcılık etiğinden felsefi olarak nasıl bahsedebiliriz? Mad Men’de ırkçılık nasıl ele alınıyor? Kadınların dizideki yeri için feminist bir okuma mümkün mü? Mad Men ve Felsefe’de Pete Campbell, Peggy Olson ve Don Draper gibi kahramanlara yer veriliyor. Bu karakterler, Platon, Aristoteles ve Nietzsche gibi filozofların öğretileriyle yorumlanıyor. Mad Men ve Felsefe, Mad Men hayranları tarafından ve dizinin hayranları için hazırlandı.
Mad Men’e olduğu kadar felsefeye de gönül veren yazarlar, dizide bugüne kadar görüp de üzerine kafa yorduğumuz meselelere kafa yoruyorlar. Her bölümde tanık olmamıza rağmen, es geçtiğimiz ayrıntılara felsefi yorumlar getiriyorlar. Dizideki kahramanlarınıza, ilişkilere ve olaylara, bir de felsefi açıdan baktığınızda şunu fark edeceksiniz: ‘Hiçbir şey göründüğü gibi değildir.’
Yazarlar: Rod Carveth ve James B. South. Media Cat Kitapları, 2011, İstanbul. ISBN: 978-605-4584-02-4. Türkçe (Orijinal Dili: İngilizce), 304 sayfa. Çeviri: Dilek Yücel, Editör: Yankı Enki, Kapak Tasarım: Gülşah Üskent.
Bu kitap, yıllar süren araştırmanın ve kuşkuculuğun sonucunda, okuyucuda da kuşku yaratmayı amaçlıyor. Özellikle, reklamlarda olduğu iddia edilen, gizlenmiş simgelerin subliminal etkisi ele alınıyor. Yapılan uygulamalar, insan davranışları üzerinde söylendiği gibi etkili mi? Aslında etkili oldukları yönündeki inançlar yüzünden etkili oluyorsa? Subliminal A.Ş. Tüket – İtaat Et, eğitimci ve akademisyen Ferdi Bişkin’in, subliminal algı ve reklamcılık üzerine yıllardır yürüttüğü çalışmaların, olgunlaşmış fikirlerini okuyucuya sunuyor.
Subliminal algı, ikna ve reklamcılık kavramlarıyla ilgili, bugüne kadar duyduklarımızdan ve okuduklarımızdan farklı bir bakış açısı sunuyor. Oldukça kapsamlı ve özgün bir çalışma. Konunun tarihinden başlayarak derinlemesine araştırma yapan Bişkin, kitabında, gizlenmiş bazı simgelerle yapılan subliminal yönlendirmeleri ele alıyor. Bu yönlendirmelerin, amacına ulaştığı konusunda, neredeyse hiçbir bilimsel kanıt olmadığını ortaya koyuyor. İnsan zihnini gerçekten etkileyen uyaranları da, tüm açıklığıyla bu kitapta ele alıyor.
Yazar: Dr. Ferdi BİŞKİN. Elma Yayınları, 2014, Ankara. ISBN: 978-605-5286-41-5. Türkçe, 285 sayfa. Editör: Nefise Abalı, Kapak Tasarım: Songül Düzgün.
Referanslar:
Bu makale, idefix.com web sitesindeki tanıtım metinlerinden alıntılanarak oluşturulmuştur.