Logo kullanım kılavuzu, üretimi esnasında belirlenen görsel ve teknik normların yer aldığı bir rehberdir. Logonun, farklı alanlara belirlenen kriterlerde, aynı özenle uygulanabilmesini sağlar. Bir logo, basılı ya da dijital, çok sayıda farklı mecrada kullanılabilir. Böyle durumlarda, bu sürece kılavuzluk eden bir kurallar bütününe ihtiyaç duyulmaktadır.
Logo kullanım kılavuzu, bir amblemi oluşturan, biçim, renk, tipografi gibi teknik özellikleri bünyesinde barındırır. Logonun farklı zeminlerdeki uygulamaları, doğru ve yanlış kullanımları gibi bilgileri içerir. Logo kullanım kılavuzu, herhangi bir yoruma yer verilmeksizin, kesin kurallar ile tanımlanmıştır. İçeriğindeki teknik talimatlar, bir amblemin, olası tüm uygulamalara rehberlik etmektedir.
Bir markanın bağlantıda olduğu diğer kuruluşlara, gerektiğinde durumlarda, logo kullanım kılavuzunu sunması, itibarını önemli ölçüde artırmaktadır. Görsel kimliğe yapılan bu önemli yatırım, markanın temsil edildiği tüm noktalarda, itibarlı şekilde anılmasına katkı sağlamaktadır.
Görsel kimlik, bir şirketin, farklı tanıtım faaliyetlerinde aynı şekilde temsil edilmesini sağlar. Örneğin, gazete ve dergi ilanları, basın duyuruları, açık hava görselleri gibi alanlar. Ayrıca, tabela, bayrak ve flama gibi uygulamalarda buna dahildir. Markayı temsil eden logonun, her alanda doğru şekilde uygulanmasını sağlar. Logo kullanım kılavuzunda belirlenen disiplin ve teknik kurallar, bir kuruluşun görsel yapısını bir arada tutar.
Referanslar:
Bu yazının oluşturulmasında kullanılan kaynaklar.
• Kurum Kimliği. Prof. Dr. Ayla Okay. MediaCat Yayınları, Ankara, 2000.
• Kurumsal Kimlik ve İmaj. Marka Yönetim Danışmanı Mehmet Ak. Halkla İlişkiler ve Grafik Sanatlar Dizisi, İstanbul, 1997.
• Kurumsal Kimlik İnşaasını Belirleyen Faktörler: Bir Literatür Taraması. Doç. Dr. Zeliha Hepkon. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi.