Literatürde geçen tanımı ile logo, bir markanın taşıdığı tüm değerlerin, bir simge ya da bir yazı olarak tasarlanmış halidir. Görsel marka kimliğinin en önemli ve en temel unsuru olan logo, ilgili marka’nın karakterini, duruşunu ve ne olduğunu anlatan bir imzadır.
Bir markanın temsilcisi olan logo, süreçte zamanın gereklerine ayak uydurabilmesi için gerektiğinde geliştirilebilir ve güncellenebilir. Ancak logonun oluşturulma sürecinde, hayati öneme sahip teknik kriterleri göz ardı eden bazı markalar, çok sık logo değişikliğine gitmektedir. Bu da kitlelerin gözünde firmaları, imzalarını değiştiren bireyler, karakterini sık değiştiren kişiler gibi algılanmasına sebep olabilir. Bir şirketin, logosunu sık aralıklarla değiştirmesi, istikrarsız ve sağlıksız bir gelişimi ortaya koymaktadır.
Bir logo, görünebilir, okunabilir ve uygulanabilir olmalıdır. Aynı zamanda, sürdürülebilir ve geliştirilebilir olmalıdır. Modern, sade ve basit olmalıdır. Bu temel gereklilikler yanında, biçim ve renklerin psikolojik ve sosyolojik etkileri de bu sürece önemle dahil edilmelidir. Çünkü insanlar bir markayı veya logoyu, bir başka insan gibi algılarlar. Zihinlerinde “bohem, enerjik, iyi, kötü, düzenli, karmaşık, güven verici, istikrarsız” ve benzeri insani özelliklerde tanımlarlar. Logo tasarımında gösterilen ustalık, tecrübe, profesyonellik ve özenli yaklaşım, bu sürecin en önemli nitelikleridir.
Referanslar:
Bu yazının oluşturulmasında kullanılan kaynaklar.
• Kurum Kimliği. Prof. Dr. Ayla Okay. MediaCat Yayınları, Ankara, 2000.
• Kurumsal Kimlik ve İmaj. Marka Yönetim Danışmanı Mehmet Ak. Halkla İlişkiler ve Grafik Sanatlar Dizisi, İstanbul, 1997.
• Kurumsal Kimlik İnşaasını Belirleyen Faktörler: Bir Literatür Taraması. Doç. Dr. Zeliha Hepkon. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi.