Kısa tanımıyla marka kimliği, bir markanın kendisini ifade ettiği, müşterilerinin markayı tanımlarken ilişkilendirdiği anlamlar topluluğu olarak tanımlanabilir. Marka kimliği ya da bir diğer adı ile kurumsal kimlik, bir markanın ürün ve hizmeti, sahip olduğu değerler, gerçekleştirdiği faaliyetler ve hedeflerini içeren tüm faktörlerin toplamını temsil etmektedir. Başarılı bir marka kimliği, halkla ilişkiler, psikoloji, sosyoloji, pazarlama ve tasarım gibi, farklı disiplinlerin entegrasyonundan oluşmaktadır. Bu disiplinler arası gerçekleştirilen çalışma, markaya ilişkin normları belirlemektedir.
Marka kimliği, geniş anlamıyla, kurumdaki bireyler arası kurum içi ilişkileri ile kurumu temsil eden herhangi bir noktanın dışarısı ile olan tüm ilişkilerini kapsamaktadır. Bu kapsamda oluşturulan marka kimliği, süreçte sürdürülen ve geliştirilen bir kurum kültürü haline dönüştürülmelidir.
Bu amaçla planlanan ve gerçekleştirilen tüm çalışmalar, bir markanın nasıl algılanacağını, nasıl anılacağını, nasıl hatırlanacağını, müşterilerine gösterdiği dışa açılan yüzünün ne derece güven verici ve ikna edici olduğunu belirleyen bir itibar çalışmasıdır.
Bir marka’nın sermayesi, üretimdeki özeni, çalışanların özverisi ve diğer tüm sosyolojik ya da teknik bileşenleri temsil eden marka kimliği, belirlenen bu itibar ile ilgili kitlesine ulaştırılır. Günümüzdeki rekabet ortamında, diğerlerinden farklılaşmak, sıyrılmak, başarılı ve sürdürülebilir neticeler elde etmek, burada bahsi geçen itibara yapılan yatırım ile doğru orantılıdır.
Referanslar:
Bu yazının oluşturulmasında kullanılan kaynaklar.
• Kurum Kimliği. Prof. Dr. Ayla Okay. MediaCat Yayınları, Ankara, 2000.
• Kurumsal Kimlik ve İmaj. Marka Yönetim Danışmanı Mehmet Ak. Halkla İlişkiler ve Grafik Sanatlar Dizisi, İstanbul, 1997.
• Kurumsal Kimlik İnşaasını Belirleyen Faktörler: Bir Literatür Taraması. Doç. Dr. Zeliha Hepkon. İstanbul Ticaret Üniversitesi Dergisi.